Bijeljina je dobila prvi prevoz za osobe sa invaliditetom na električni pogon. Kako je istaknuto iz Koalicije “Kolosi” iz Bijeljine, ovo specijalizovano vozilo biće od velike pomoći osobama sa invaliditetom, ali i osobama sa poteškoćama u razvoju, jer će im na taj način biti olakšan odlazak do zdravstvenih ustanova.

Emra Karić do sada je sa sinom, koji je vezan za invalidska kolica, veoma teško putovala do zdravstvenih ustanova i drugih institucija. Kako kaže, najteže je bilo upravo zbog kolica, jer nijedno vozilo nije specijalizovano za tu vrstu prevoza.

EMRA KARIĆ, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju

„Teško je najviše utovarati kolica u vozila, u neke gepeke ne može ni da stane i tako…“

Za osobe sa invaliditetom u Bijeljini ovi problemi su prošlost, jer su dobili prvo specijalizovano vozilo za javni prevoz, i to na električni pogon.

MILORAD JOVIĆ, Koalicija “Kolosi”

„Kroz strategiju grada Bijeljina i kroz lokalni akcioni plan koji je dva puta usvojila Skupština grada, mi smo definisali da se uže gradsko područje prilagodi osobama s invaliditetom. Ovo će biti servis usluge, to neće dobiti neko udruženje da ne bi bilo manipulacije, nego gradska uprava će da bude. To će biti servis kao što je Centar za socijalni rad, Centar za kulturu.“

Ovaj novitet u Bijeljini posebno je obradovao Borisa Cvjetkovića iz kluba košarkaša u kolicima.

BORIS CVJETKOVIĆ

„Ovo je jako bitan resurs za lica sa invaliditetom sa područja grada Bijeljine. Napokon, kao i ostali građani, mogu da se školuju. Ovo je jedan od preduslova da bi se ljudi školovali, za stalno radili, posjećivali kulturne manifestacije, išli na liječenje i kako već.“

Nabavka električnog vozila koštala je 95.000 KM, zaposlen je i vozač, čija plata će biti finansirana iz gradskog budžeta, odakle će biti finansirani i troškovi prevoza.