U bilećkoj opštini na rukovodećim mjestima su većinom žene. U rukovodstvu оpštine kažu da im to nije bila namjera, ali da se pokazalo kao ispravan potez jer su žene kreativnije i mnogo posvećenije poslu od muškaraca.

Narodna biblioteka, obrazovne ustanove, Centar za socijalni rad, Elektro – Bileća, samo su neka od javnih ustanova na čijem su čelu pripadnice ljepšeg pola. Rukovodstvo Opštine Bileća ističe da su ponosni što su nadvladali predrasude o razlikama u sposobnosti muškaraca i žena.

“Nenamjenski, sasvim slučajno, birano je po sposobnosti i ispalo je da su na najvećem broju javnih preduzeća i ustanova u Bileći, pa čak i šefovskim mjestima u opštinskoj administraciji osobe ljepšeg pola i mi smo zaista sa tim ponosni”, ističe menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović.

Jedna od rukovodilaca u ovoj Opštini je i direktor Narodne biblioteke Irena Dunđer, kaže da u današnje vrijeme nema velike razlike kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti, te da su u Republici Srpskoj na 2.400 rukovodećih mjesta žene. Misli da žene odgovornije pristupaju svom radnom zadatku.

U preduzeću gdje su većinom zaposleni muškarci, Elektro Hercegovine RJ Bileća, na čelu je žena. Ističe da je osnova poslovanja korektan odnos sa svima.

“I prije ove funkcije sam imala rukovodeće mjesto gdje sam radila u kolektivu žena, sad sam u kolektivu muškaraca, pa uz korektne odnose mislim da nije teško, mislim da to može funkcionisati uz neku lijepu i korektnu saradnju sa radnim kolegama”, navodi Suzana Tabaković, direktor “Elektro-Bileće”.

Svi na rukovodećim mjestima su u kontaktu sa medijima. Bilećka novinarka Milena Koprivica kaže da do sada nije primjetila neku razliku u saradnji sa muškarcima i ženama na rukovodećim pozicijama.

U Bileći kažu da je prevaziđeno mišljenje da su muškarci sposobniji od žena. Kažu da možda i postoje stavovi u hercegovačkoj patrijahalnoj sredini da su muškarci ispred žena, ali da to današnja stvarnost demantuje.