Preduzetnik Jakub Salkić pokrenuo je obrt “Sherbetlook”, koji je za manje od godinu dana uspješno postavio temelje široke linije proizvoda sa posebnim fokusom na sokove od nane, zove, lavande, ruže, drijena i maline.

Salkić kaže kako su od male proizvodnje u kojoj su se oslanjali na poznate kupce, proširili krug ljudi sa kojima sarađuju, a s tim su porasle potrebe za novim proizvodima, proširenjem posla i dodatnim aktivnostima.

“Opremili smo proizvodni prostor u Vogošći, nabavili smo nove mašine. Svoj fokus smo našli na biljnim sokovima, od nane, zove, lavande i ruže, ali nismo stali na tome. Kroz testiranje različitih proizvoda od džemova, sosova, čajeva, tražimo nove ideje, koje će kupci prepoznati”, istakao je Salkić.

Dodao je da su posadili plantažu ruže u Visokom, a u posljednje vrijeme nastoje iskoristiti zemljište i prirodne uslove bratunačke regije.

“U Bratuncu imamo lavandu i nešto voća. To su tek neki počeci, gdje nastojimo zadržati autohtone sorte jabuke i šljive”, rekao je Salkić.

“Sherbetlook” je putem promocije na društvenim mrežama proširio svoj posao, gdje je mladi kreativni tim privukao kupce iz cijele zemlje. Sada postepeno pronalaze svoje mjesto u prodavnicima i u ugostiteljskim objektima. Takođe, u saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom, svoje proizvode su predstavili prvih dana ovogodišnjeg Sarajevo Holiday Marketa.