Vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini, monsinjora Tomu Vukšića, papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, objavio je danas Tiskovni ured Svete Stolice.

Mons. Tomo Vukšić rođen je 9. januara 1954. godine u Studencima. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu i odslužio vojsku, bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, bio je župni vikar u katedrali u Mostaru, a zatim je završio magistrat iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu, kao i magistrat iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Od 1986. do 1988. godine vršio je službu sekretara Biskupije i biskupa Pavla Žanića, a nakon toga je bio pitomac Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu i ponovo student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je 1991. godine završio doktorat.

Bio je takođe i pročelnik Teološkog instituta u Mostaru, predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku, vicerektor Bogoslovije u Sarajevu, sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji, ravnatelj KTA BK BiH, te član Mješovite komisije za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac Benedikt XVI osnovao je Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu 1. februara 2011. godine, te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. aprila 2011. godine u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.