Kolinda Grabar-Kitarović uskoro će otputovati u SAD, kako bi posjetila kćer Katarinu koja studira na Harvardu, a možda će tom prilikom obaviti i određene razgovore vezane za svoju buduću karijeru.

Nakon što joj je završio mandat predsjednice Republike, ona je aktivirala opciju na osnovu koje pola godine ima pravo na plaću u visini 24 tisuće kuna te zatim još šest mjeseci 50 posto od tog iznosa.

Grabar-Kitarović je rekla kako će razmisliti o korištenju ove mogućnosti do kraja jer je sama izjavila da je dosad već dobila puno poslovnih ponuda.

Među ponudama je i ponuda američkog Brookings instituta, koju bivša predsjednica nije prihvatila. Bila je to vrlo konkretna ponuda s definiranim godišnjim primanjima, ali Kolindi Grabar-Kitarović, doznaje Novi list, nije bila dovoljno privlačna.

Brookings institut, sa sjedištem u Washingtonu, jedan je od najuglednijih liberalnih think tankova i postoji već više od 100 godina. Kako se navodi na njihovoj interetskoj stranici, bave se dubinskim istraživanjima koja vode novim idejama za rješavanje problema s kojima se društvo suočava na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Institut okuplja preko 300 stručnjaka iz cijelog svijeta. Predsjednik Brookingsa je od 2017. umirovljeni američki general John Allen, kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica primila sredinom 2015. u ulozi posebnog izaslanika predsjednika SAD-a za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države, a u rujnu 2018. on ju je ugostio u svom institutu.

Poveznica između njih dvojice je i u tome što je Allen jako hvalio ponašanje predsjednice Republike na Svjetskog nogometnom prvenstvu.

Izrazio je nadu u uspostavu suradnje instituta i Hrvatske, a Kolindi Grabar-Kitarović je i darovao – kišobran. Allenu, naime, nije promaklo da je ona pokisla tijekom finalne utakmice s Francuskom, pa joj je darovao kišobran s logom Brookings instituta, kako joj se to ubuduće ne bi događalo.

“Želimo da vam Brookings bude iznad glave i brine o vama”, rekao je Allen predsjednici Hrvatske, predajući joj kišobran, ali neslužbene informacije kažu kako bivša predsjednica ipak nije zainteresirana za taj posao.

Kako doznaje Novi list od ljudi koji su joj bili suradnici na Pantovčaku, ona ima dvije ozbiljne ponude za predavanja na stranim sveučilištima o temama iz međunarodnih odnosa i to u trajanju od jednog semestra.