Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je pod pritiskom od trenutka imenovanja novog saziva i taj pritisak je konstantan, nekad manje, a nekad više izražen, izjavila je za BHRT član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina.

Prema njenim riječima, to traje od sredine marta prošle godine i nekad je riječ o pritisku na CIK kao instituciju, a nekada na pojedinca, člana Komisije.

“Riječ je o pritisku koji ne jenjava i kojim se pokušava uticati na moje odluke”, ističe Bjelica-Prutina, te dodaje da svaki politički subjekt koji je učestvovao u izbornom procesu ima pravo da izrazi zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, ali da CIK ne treba da se bavi reakcijama.

U intervjuu za BHRT, Bjelica-Prutina je govorila o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, prijevremenim izborima u Travniku, izborima u Mostaru, te o organizaciji izbora u vrijeme pandemije.

Ona je na jučerašnjoj sjednici CIK-a glasala ZA poništavanje izbora u Srebrenici, nakon čega je doživjela uvrede predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, da ne predstavlja interese srpskog naroda jer je, citiramo, “udata za Bošnjaka u Sarajevu”.

“Gospodin koji je pokušao na taj način da govori o meni, mislim da je rekao sve o sebi”, naglašava Bjelica-Prutina.

Kaže, djelovaće i dalje u okviru zakona i neće pružati alibi nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona, a napadi se mogu nastaviti još žešće.

Govoreći o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, ona je istakla da je takva odluka donesena jer je na određenim biračkim mjestima ustanovljen niz izbornih malverzacija.

“Odluka za Srebrenicu je trebala uslijediti i ranije jer je tamo značajno manji broj biračkih mjesta, zabilježeni su slučajevi glasanja sa nevažećim identifikacionim dokumentom, na jednom biračkom mjestu je bila zapečaćena biračka kutija, registrovano je i glasanje u ime drugog lica i sl.”, dodaje Bjelica-Prutina.

U Doboju je, prema njenim riječima, bila velika netransparentnost izbornog procesa.

“Tu je došlo do sistemskog onemogućavanja posmatranja izbora akreditovanim posmatračima, nemogućnosti posmatranja Koalicije pod lupom i sl.”, navela je Bjelica-Prutina.

Kako je navela, sve detalje je CIK BiH obrazložio u svojim odlukama i Sud će utvrditi da li su one zakonite.