Povodom međunarodnog Dana lešinara u prirodno stanište je pušten bjeloglavi sup, Luka, jedina ptica ove vrste trenutno u BiH.

Ptica je markirana i ima GPS i u koordinaciji s ljudima iz Srbije iz udruženja za zaštitu ptica grabljivica danas je puštena s mjesta “Kurbanište” u Blagaju pored Mostara.

Puštanje bjeloglavog supa Luke u Blagaju povodom međunarodnog dana lešinara. Veliki pozdrav za Sarajevo, Beograd, Zagreb!

Gepostet von Eko Centar Blagaj am Samstag, 5. September 2020

ADNAN ĐULIMAN, Predsjednik udruženja Novi val

Osjetili ste i vidjeli ste danas šta znači jedan projekat reintrodukcije ili projekti koji su vezani za prirodu, da je to jedan dugotrajan proces. Evo samo jedan let, priprema je trajal nekih 45 minuta. Jutros je Luka izmjeren oko 9 i 250 kg je težak što zadovoljava sve uslove za puštanje.

Riječ je o ptici koja je na tlo naše države stigla iz Srbije, a pronađen je u lošem stanju na području općine Olovo. O njemu su proteklih mjeseci brinuli članovi Eko udruženja Novi val iz Blagaja. Nakon višemjesečnog oporavka je pušten u prirodu i narednih dana će nad njim biti vršen monitoring, te će se pratiti njegovo kretanje i ponašanje.

GORAN TOPIĆ, Ornitološko društvo „Naše ptice“ Sarajevo

U BiH do prije nekih 50ak godina gnijezdile su se sve 4 europske vrste strvinara što je jedina zemlja uz Grčku i Španiju koje su imale sve 4 vrste strvinara. Nebrigom prema prirodi i prema pticama, sve 4 vrste su potpuno izumrle.

Članovi Udruženje Novi val iz Blagaja predhodnih godina su brinuli o poslijednjem paru bjeloglavih supova u BiH koji su na žalost otrovani 2018.godine.