Liderka opozicije u Belorusiji Svetlana Tihanovska (Sviatlana Tsikhanouskaya) uputila je ultimatum predsjedniku Aleksandru Lukašenku (Alexander Lukashenko), kojem je dala rok do 25. oktobra da se povuče sa vlasti, a ako to ne učini, ona će pozvati na još veće proteste i generalni štrajk.

Opozicija u Bjelorusiji traži odlazak Lukašenka koji je na vlasti od 1994. godine, poslije predsjedničkih izbora održanih 9. augusta.

Tihanovska, koja je u egizilu u Litvaniji, uputila je poruku vlastima na društvenim mrežama. Ona je Lukašenku dala rok od 13 dana da ode sa vlasti, okonča nasilno protjerivanje demonstracija i oslobodi sve “političke zatvorenike”.

“Ako zahtjevi ne budu ispunjeni do 25. oktobra, cijela zemlja će mirno izaći na ulicu. A 26. oktobra će biti nacionalni štrajk svih preduzeća, svi putevi će biti blokirani, a prodaja u državnim radnjama će propasti”, rekla je Tihanovska.

Prema njenim riječima, opozicija je u nekoliko navrata rekla da je spremna na dijalog i pregovore.

“Međutim, razgovorati sa nekima koji su iza rešetaka ne predstavlja dijalog”, rekla je Tihanovska aludirajući na nedavnu posetu Lukašenka zatvoru gde je razgovarao sa uhapšenim predstavnicima opozicije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će policija u Bjelorusiji koristiti “ukoliko to bude bilo neophodno” bojevu municiju da bi rastjerala proteste protiv Lukašenka.

Nekoliko stotina demonstranata uhapšeno je na protestima u nedjelju jer traže ostavku predsjednika Belorusije.