Maskirani muškarci u civilnoj odjeći priveli su danas bjeloruskog opozicionog političara Maksima Znaka, javio je Interfaks pozivajući se na njegove saradnike.

Znakovo navodno privođenje uslijedilo je dva dana nakon što se slična stvar dogodila Mariji Kolesnikovoj, jednoj od lidera masovnih demonstracija protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Znak je posljednji član opozicionog Koordinacionog savjeta koji je bio aktivan u Bjelorusiji uz dobitnicu Nobelove nagrade i spisateljicu Svetlanu Aleksijevič.

Svi ostali članovi Savjeta su pobjegli u inostranstvo ili su bili primorani da napuste zemlju u okviru akcije snaga bezbjednosti.

Znakov advokat izjavio je da su pripadnici državne istražne komisije pretresli stan njegovog klijenta i da je on predmet pravnih procedura.

Državni istražioci pretresli su i kancelariju zatvorenog opozicionog političara Viktora Babarika, rekao je jedan očevidac u Minsku.

Kolesnikova je juče spriječila pokušaj da bude deportovana u Ukrajinu cijepanjem svog pasoša, izjavila su dvojica njenih saradnika. Ona se sada nalazi u pritvoru u Bjelorusiji.