Bjelorusija je oporbenu lidericu Svetlanu Tihanovsku stavila na listu traženih bjegunaca zbog navodnih poziva na rušenje ustavnog poretka, priopćilo je u petak rusko ministarstvo unutarnjih poslova, jer je ta zemlja blizak saveznik Bjelorusije.

Tihanovska je prebjegla u susjednu Litvu ubrzo nakon spornih izbora 9. kolovoza i od tada se sastajala s europskim političkim vođama i također je pozvala dugogodišnjeg predsjednika svoje zemlje Aleksandra Lukašenka da odstupi s funkcije.

Kasnije je Rusija raspisala tjeralicu za njom, a što je rusko ministarstvo unutarnjih poslova obrazložilo da je u sklopu mehanizma uspostavljenog u regionalnom bloku čiji su članovi i Rusija i Bjelorusija, prenosi Reuters.

Liderica oporbe mogla bi se suočiti sa do pet godina zatvora u Bjelorusiji ako bi bila privedena i proglašena krivom, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Snage sigurnosti privele su više od 13.000 ljudi tijekom postizbornih prosvjeda, od kojih su neki kasnije oslobođeni. Lukašenkovi ključni politički protivnici su ili u zatvoru ili su pobjegli u inozemstvo.