Bjelorusija je zatražila od Litvanije izručenje opozicione čelnice u egzilu Svetlane Tihanouskaje (Sviatlana Tsikhanouskaya), koja je bila prinuđena da napusti zemlju tokom kampanje slamanja demonstranata koji su protestirali protiv lidera zemlje Aleksandra Lukašenka.

Tihanouskaja, koja je bila protukandidat Lukašenku na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima za koje opozicija tvrdi da su bili namješteni, potražila je utočište u članici EU Litvaniji dok se kampanja protiv antivladinih demonstranata intenzivirala u njenoj domovini.

Ured državnog tužioca Bjelorusije saopćio je u petak da je zatražio od Litvanije da je izruči „kako bi se suočila s krivičnim postupkom zbog zločina protiv vladajućeg poretka i javne i državne sigurnosti“.

Istražitelji su saopćili da je Tihanouskaja, koja se natjecala na izborima u ime svog uhapšenog supruga, planirala sa svojim saradnicima da izazove nemire i da zauzmu vladine zgrade u drugom po veličini gradu Gomelu.

Tihanouskaja negira te tvrdnje.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis odgovorio je da je njegova zemlja „bila i bit će zid od cigle iza koga će sve demokratske snage koje proganjaju režimi pronaći utočište“.

“Možemo poručiti samo jedno bjeloruskom režimu, prije će se pakao zamrznuti nego što ćemo razmotriti vaše zahtjeve”, kazao je šef litvanske diplomatije, prenosi AFP.