Cijene nafte su na međunarodnim tržištima blago oslabile, međutim i dalje su blizu najvišeg nivoa od marta, zahvaljujući zatvaranju većine proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog uragana Laure.

Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je 14 centi, na 45,72 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 17 centi nižoj cijeni u odnosu na dan ranije, od 43,18 USD. Cijena je na oba tržišta u utorak dostigla najviši nivo u posljednjih pet mjeseci, prenosi Hina.

Ponovo raste zabrinutost zbog pandemije Covida-19 koja je smanjila potražnju za energentima i potopila cijene u aprilu, a u srijedu su pale nakon vijesti da su u ovoj sedmici registrovani zaraženi pacijenti koji su već preboljeli tu bolest.

Trgovce naftom će okupirati uragan, a kad ta opasnost prođe, u fokusu će se ponovo naći potražnja”, kazao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM-a.

Američka naftna industrija se u utorak pripremila za udar velikog uragana. Proizvođači su zatvorili kapacitete proizvodnje sirove nafte od 1,56 milion barela dnevno. To je 84 odsto ukupne proizvodnje na pučini Meksičkog zaliva i blizu 90-postotnog zatvaranja u vrijeme prolaska katastrofalnog uragana Katrine prije 15 godina.

Određena podrška cijenama došla je zbog djelovanja uragana. Međutim, Covid-19 prijeti daljem oporavku potražnje za naftom”, navodi se u izvještaju holandske banke ABN AMRO.
O

rganizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 45,87 USD, te je porasla 68 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.