Američki državni sekretar Antony Blinken u nenajavljenoj je posjeti Afganistanu, kako bi pojasnio afganistanskim čelnicima i zabrinutoj javnosti odluku predsjednika Joa Bidena da povuče sve američke vojnike iz zemlje i okonča američki najdugotrajniji rat.

Blinken se sastao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, šefom vlade Abdullahom Abdullahom i ključnim civilnim ličnostima, dan nakon što je Biden objavio da će se preostalih 2.500 američkih vojnika vratiti kućama na 20. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra 2001.

Njegova posjeta takođe je uslijedila nakon što je NATO odmah slijedio američki primjer, navodeći da će oko 7.000 neameričkih vojnika napustiti zemlju za nekoliko mjeseci, okončavajući strano vojno prisustvo u Afganistanu

Blinken je pokušao pružiti uvjeravanja afganistanskom čelništvu da povlačenje ne znači kraj američko-afganistanskih odnosa.

“Želim pokazati svojom posjetom predanost Sjedinjenih Država Islamskoj Republici i narodu Afganistana”, poručio je Blinken Ghaniju dok su se sastali u predsjedničkoj palati u Kabulu.

On je kazao da se partnerstvo mijenja, ali da je to partnerstvo samo po sebi trajno.

“Poštujemo vašu odluku i prilagođavamo naše prioritete”, poručio je Ghani Blinkenu, izražavajući zahvalnost zbog žrtava američkih vojnika, prenosi AP.