Nakon 12 godina čekanja bliži se održavanje lokalnih izbora u Mostaru.Time se politički život u gradu na Neretvi vratio u centar lokalne i šire društvene pažnje.

Pripreme za izbore u punom su jeku, miješaju se političke karte, sklapaju koalicije i prave računice kako pobijediti 20. decembra na izborima.

I ovoga puta uoči izbora dominira isto pitanje – čiji je Mostar, bošnjački ili hrvatski? Hoće li ovo pitanje i oštra nacionalna retorika biti povod novim tenzijama? „Probosanski“ blok, kako sebe nazivaju, SDA, SBB i DF, s nekoliko manjih stranaka dogovorio je moguću koaliciju i zajednički nastup na izborima u prosincu.

ANEL KLJAKO, SBB Mostar

“Ovdje prisutni izražavaju punu podršku dogovorima o zajedničkom nastupu na izborima u Mostaru, s inicijativom da se ostali politički subjekti koji gravitiraju u Mostaru pozovu na zajednički nastup i zajedničke dogovore o nastupu na lokalnim izborima”.

Konkretnije, poziv je to, kako kažu, Prvoj mostarskoj partiji, Platformi za progres i predstavnicima koordinacije Srba. Poziv za suradnju upućen je i predstavnicima Naše stranke i SDP-a.

ANEL KLJAKO, SBB Mostar

” Mi ne odustajemo, mi ih pozivamo, a oni neka daju svoj službeni stav. “

A svoj su stav predstavnici Naše stranke i SDP-a iznijeli još prošloga tjedna,kada su najavili zajednički nastup na izborima bez probosanske koalicije,zbog čega su ih neki lokalni političari proglasili „izdajnicima“.

ARMAN ZALIHIĆ, predsjednik GO SDP-a Mostar

“SDA je bila proteklih 15 godina u koaliciji s HDZ-om. Odjednom su postali probosanski orijentirani i pozvali druge stranke, a oni koji se ne odazovu odjednom im lijepe etikete izdajnika. Mi ne mislimo tako. Mi ćemo napraviti blok zdravih stranaka koje su bile opozicija i HDZ-u i SDA i borit ćemo se za bolji Mostar.

PREDRAG KOJOVIĆ, predsjednik Naše stranke

“Mi nećemo da ljudi glasaju za stranke i koalicije, nego za projekte”.

A unatoč pozivu, želju za suradnjom sa probosanskom koalicijom nije izrazila ni Prva mostarska partija.

SEMIR DRLJEVIĆ, predsjednik Prve mostarske partije

“Pogotovo me iznenadila, mogu vam reći iznenađeniji sam nego Incko, zabrinutost Bošnjaka za budućeg gradonačelnika, jer evo 12 godina imamo nelegalnog gradonačenika. Sad kad postoji mogućnost da građani kroz vijećnike odaberu bilo koga za gradonačelnika na 4 godine, odjednom Bošnjaci ugroženi”.

U Mostaru očito predstoji ozbiljna borba za vlast, i to ne samo na relaciji bošnjačko-hrvatskih odnosa, nego i među strankama probosanskog bloka.Iz HDZ-a i stranki koje okuplja HNS još nema većih reakcija na formirane koalicije. Pred Mostarcima je očito politički vruća jesen, neizvjesni lokalni izbori obojeni pandemijom koronavirusa, a sada i sigurno izvjesnim predizbornim nacionalnim tenzijama.