Politički analitičar Bojan Budimac, koji živi i radi u Turskoj, govorio je u emisiji u BHT1 uživo o potresu koji je pogodio Tursku te o (geo)političkoj situaciji između Francuske s jedne te arapskog i muslimanskog svijeta s druge strane.

“Prve žrtve su zabilježene, oko 152 ozljeđena i četiri žrtve, srušeno je oko 20 zgrada, u 12 njih se vrše spasilačke operacije… Ja živim 250 kilometara od Izmira i osjetio sam potres”, govori on.

Komentirajući zatezanje odnosa između Turske i Francuske, Budimac ističe da su problemi koji opterećuju njihove odnose neideološke prirode.

“Oni su vrlo konkretni. Četiri najistaknutije točke gdje se to trenje događa su Sirija, Libija, Istočni Mediteran i N. Karabah sukob. Kada pogledamo stavove Francuske, Francuska se stavila na stranu Radničke Partije Kurdistana koju EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom koja teži državi na južnoj Turskoj granici, u Libiji se Macron svrstao na stranu Havtera a protiv vlade u Tripoliju, što se tiče istočnog Mediterana, Francuska podržava grčki maksimalizam… Što se tiče N. Karabaha koji je de facto 20 posto azerbejdžanskog teritorija, Macron je rekao da azerbejdžanski stav da je to njihovo nije uredu”, istakno je on.

Kao navodi, “ne zna” koliko EU odgovara sukob Macrona s Turskom.

Erdogan se, kako navodi, već više od desetljeća pokušava nametnuti kao lider turskog i arapskog svijeta, još otkako je raskinuo odnose s Izraelom i podržao tzv. aropsko proljeće.

“To što Macron radi, treba biti osuđeno od svakog pristojnog čovjeka… On radi na polarizaciji društva”, dodao je Budimac.

Komentirajući migrantsku krizu, Budimac ističe kako je ugovor iz ožujka 2016. godine najviše poštovan od strane Turske.

“Turska nije naplatila niti polovicu od obećanih sredstava iako to Zapad prikazuje drugačije, s druge strane, znate što znači imati tri milijuna migranata u zemlji, Turska to dobro podnosi, među ostalim, i zbog religijskih razloga… Dobar dio tih ljudi želi u Europu, a tko je Turska da im zabrani”, pita se Budimac i dodaje kako Grčka zajedno s Njemačkom “prosto davi” te ljude koji pokušavaju preći granicu.

Na upit kada će Turska u EU, on je istaknuo kako “nitko više ne vjeruje u tu priču”.

Komentirajući okretanje Ankare Moskvi kada je u pitanju ekonomska suradnja, Budimac ističe kako Turska već 18 godina, otkako je Erdogan na vlasti, radi stalno na nezavisnoj vanjskoj politici.

“Turska će imati pravo da odlučuje o vlastitim nacionalnim interesima kada je Turska odbila biti dio rata u Iraku…”, podsjetio je Budimac.