Odjeljenja intenzivne njege u Belgiji mogla bi dostići pun kapacitet do sredine novembra ukoliko broj slučajeva virusa korona nastavi sa rastom istim tempom, saopšteno je danas iz kriznog centra za borbu protiv kovida 19.

Prema posljednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u protekla 24 časa u Belgiji je virusom korona zaraženo 7.360 osoba.

U proteklih nekoliko sedmica, svi indikatori virusa su pogoršani jer je broj preminulih i primljenih u bolnicu sa kovidom 19 u porastu.

U belgijskim bolnicama je zbog kovida 19 smješten 1.621 pacijent, od čega 281 na odjeljenjima intenzivne njege, a 33 su preminula.

“Ukoliko se rast broja slučajeva nastavi ovim tempom, do sredine novembra na odjeljenjima intenzivne njege dostići ćemo maksimalan kapacitet od 2.000 kreveta”, naglasio je portparol centra Iv Van Latem.

On je istakao da je tokom protekle sedmice gotovo svakodnevno u bolnice širom Belgije primmano oko 150 novih pacijenta, što je rast od 80 odsto. Broj preminulih na dnevnom nivou u istom periodu porastao je za 56 odsto.