Bolnički sistemi u Evropi suočeni su sa rizikom od kolapsa pod pritiskom naglog povećanja broja zaraženih virusom korona, koje je još jednom stavilo kontinent u središte globalne pandemije.

Porast broja zaraženih, koji je iskontrolisan vanrednim mjerama u martu i aprilu, sada se nemilosrdno ubrzava, a vlasti u zemljama od Poljske do Portugalije upozoravaju na novu krizu sa kojom se suočava njihova zdravstvena infrastruktura.

Belgija, koja se suočava sa onim što je belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbruke nazvao “cunamijem zaraze”, odgađa sve procedure u bolnici koje nisu od velike važnosti, a slične mjere nagovještavaju se u drugim zemljama Evrope.

Direktor zdravstvenog sektrora “Bolnice del Mar” u Barseloni Hulio Paskval izjavio je da će biti neizbježan nastavak odgađanja i prekida aktivnosti koje nisu ključne.

Situaciju komplikuju rasprostranjeni umor od vanrednih mjera i prijeteći ekonomski uticaj krize, što je dovelo do smanjene javne podrške mjerama zatvaranja kakve su bile naređene ranije ove godine radi sprečavanja preopterećenosti zdravstvenih službi.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu zaraze /ECDC/ saopštio je da je u Evropi do sada registrovano više od pet miliona zaraženih virusom korona i 200.000 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19, te da je krajem septembra ponovo došlo do naglog porasta broja zaraženih.

LJekari u Evropi kažu da mogu da iskoriste skoro jednogodišnje iskustvo sa virusom korona i da su mnogo bolje opremljeni za individualno kliničko liječenje pacijenata.

Međutim, kapacitet bolnica za pacijente oboljele od kovida 19, ali i pacijente oboljele od raka, srčanih bolesti i drugih teških zdravstvenih stanja, i dalje je ranjiv.

Holandske vlasti saopštile su da će do kraja novembra biti prinuđene da otkažu liječenje tri trećine drugih pacijenata ukoliko se nastavi porast broja pacijenata oboljelih od kovida 19. Slično upozorenje došlo je i od vlasti Češke.

Regionalne vlasti Lombardije, italijanske regije koja je ranije bila centar zaraze, naredile su danas da se ponovo otvore privremena odjeljenja za intenzivnu njegu u Milanu i Bergamu, nakon što su zatvorena usljed usporavanja epidemije.

Lokalne uprave većine pokrajina u NJemačkoj, koja se prilično efikasno izborila sa prvim talasom epidemije, pristale su da prime pacijente iz drugih zemalja kojima je potrebna intenzivna njega.

Poljski ministar zdravlja Adam NJedžijelski izjavio je danas da bi do 30 odsto ljudi koji su nedavno zaraženi virusom korona mogli da budu hospitalizovani.

Vlasti Irske saopštile su da nemaju dovoljno službenika da održavaju rad sistema i da tokom sedmice nije bilo moguće pružiti njegu svakom, jer je došlo do “potražnje zdravstvenih usluga bez presedana”.