Porodica Stijepić iz Vlakova 12 godina vodi pravnu bitku za zaštitu svoje imovine preko koje je planirana gradnja autoputa, konkretno dionice Vlakovo-Mostarsko raskršće. Stijepići sa opštinom Ilidža nisu postigli dogovor o eksproprijaciji zemljišta, bez obzira na rješenje Federalne geodetske uprave i presudu Kantonalnog suda koji je 2018. i krajem marta ove godine donio odluku o obustavljanju radova.

Stjepići su se obraćali svim nadležnim institucijama i organima tražeći zaštitu osnovnih ljudskih prava, ali svuda su nailazili na zatvorena vrata. Trasa autoputa Vlakovo-Mostarsko raskršće LOT 3 prolazi pored kuće u kojoj je Miodrag rođen. Jasno mu je, kaže, da je u interesu države da se napravi auto-put, no ne razumije zašto niko od nadležnih nije želio razgovarati s njima.

MIODRAG STIJEPIĆ

“Ignorisali su nas, nisu htjeli uopšte sa nama da razgovaraju, o bilo čemu. Njihovo je jednostavno necemo i nismo uzeli vase, a uzeli su nase, uzeli su dio imanja, vidite i sami kako su ga uzeli, na jedan cudan nacin je potkopano.”

Kantonalni sud 2018. i krajem marta ove godine donio je odluku o obustavljanju radova, no ta odluka nije ispoštovana. Prilikom radova, kuće Stijepića su oštećene, kao i prilazni put.

SLAĐAN STIJEPIĆ

“Prilikom radova koji traju mjesec i po dana nastale su sve te štete.Do unazad desetak dana niko se nije oglašavao, svugdje smo nailazili na zatvorena vrata.

MIODRAG STIJEPIĆ

“Vidite kuda je isao put, evo dole to je 50 metara, a ja sad idem 3 kilometra da bih dosao do svoje kuce. Da odem u prodavnicu treba mi 3 kilometra. I niko nista po tom pitanju ne namjerava da uradi, koga god pitate niko nista ne zna.”

Izvođač radova u dopisu navodi da je izlaskom opštinskog geometra na imanje porodice Stijepić demantovana tvrdnja da se radovi izvode na njihovom posjedu. Advokat porodice Stijepić za našu televiziju kaže da je prilikom izlaska na mjesto događaja samo obavljen uviđaj, te da ništa nije utvrđeno i da bi vještaci geodetske i saobraćajne struke trebali ponovo izaći na teren.

Prema prvobitnom projektu brze ceste, za eksproprijaciju su bila predviđena 23 kvadratna metra površine zemljišta u posjedu porodice Stijepić – ne cijelo imanje -, ali je detaljnom analizom projekta utvrđeno da nije potrebno vršiti eksproprijaciju ni tog dijela, te da se radovi mogu nesmetano izvoditi i bez toga dijela parcele.

Kada je riječ o problemima sa kojima se suočava porodica Stijepić kontaktirali smo načelnika opštine Ilidža Nermina Muzura, međutim, do zaključenja ovog priloga nismo dobili nikakav službeni odgovor.