Vlada Španije naredila je zatvaranje Madrida i okolnih područja zbog porasta broja slučajeva infekcije virusom korona. Prema novim ograničenjima, stanovnici neće smjeti napustiti područje izuzev posebnog razloga za putovanje.

Međutim, madridska regionalna vlada kaže da zaključavanje nije pravno valjano, prenosi BBC.

Madrid čini više od trećine od 133.604 slučaja dijagnosticirana u Španiji u posljednje dvije sedmice.

U srijedu je većina španskih regionalnih vlada, koje su zadužene za zdravstvo, glasala za nametanje ograničenja u područjima s više od 100.000 stanovnika ako su ispunila tri kriterija – 500 slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, ako su 35 posto populacije Covid pacijenti na intenzivnoj njezi te ako je deset posto pozitivnih rezultata na testovima na koronavirus.

Madrid, koji ima stopu od 780 infekcija na 100.000, već ispunjava kriterije. Međutim, još nije precizirano kada će ograničenja biti uvedena.

Prema novim pravilima, ljudima će biti dozvoljeno da idu iz općine u općinu smo radi odlaska na posao, u školu, kod ljekara ili u kupovinu.

Predviđeno je i da rad barova i restorana bude ograničen do 23 sata, umjesto do 1.00 sat kao do sada, a javni parkovi i igrališta biće zatvoreni.

Okupljanja će biti ograničena na šest ljudi.