Oktobar je mjesec tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Riječ je malignoj bolesti koja je među vodećim uzrocima umiranja u ženskoj populaciji, iako se uspješno liječi u 90 odsto slučajeva, ako se rano otkrije. Kod nas se godišnje otkrije oko 1400 novih slučajeva karcinoma dojke, a umire oko 500 žena.

Od karcinoma dojke može da oboli bilo ko. Rizik povećava ženski pol, starija dob, nenastupanje menopauze do 55 godine, pozitivna porodična anamneza, te činjenica da žena nije rađala ili je rodila prvo djete u kasnim 30 – im.

Mirjana Mihajlović iz Banjaluke nije bila ni u jednoj grupi, kada je prije decniju i po odlučila da uradi besplatan pregled. Nalaz nije bio uredan – maligni tumor na obe dojke. Odmah je operisana.

MIRJANA MIHAJLOVIĆ

Mene je spasila ta rana dijagnostika i naši ljekari ovdje. Mislim da svaka žena mora da shvati važnost pregleda. Ja sam danas izliječena, srećna.

Karcinom dojke izlječiv je u 90 odsto slučajeva, kada je rano otkriven. Za to se tokom oktobra širom svijeta i kod nas različitim aktivnostima promoviše važnost prevencije.

Udruženje žena „Iskra“ iz Banjaluke, tradicionalno, na Tgu Krajine organizuje podjelu promotivnog materijala.

VERICA TADIĆ, Udruženje žena oboljelih od raka dojke „Iskra“

Problem je rak, ne boli u fazi u kojoj je izlječiv. Ništa ne ukazuje na promjene. Zato je jako važno da podignemo svijet o samopregledima.

Kod nas se godišnje otkrije oko 1400 novih slučajeva karcinoma dojke, a umire oko 500 žena. Nacionalna koordinatorka za maligne bolesti u RS, prof. dr Zdenka Gojković, napominje da i ovu borbu otežava aktuelna pandemija.

ZDENKA GOJKOVIĆ, nacionalni koordinator za maligne bolesti RS

Mi smo napravili ispitivanje na onkologiji. Oko 80 naših pacijenata je obolilo od korone, a smrtnost je 25 odsto. To je izuzetno visok procenat, ako znamo da u redovnoj populaciji je smrtnost od korone oko 5 odsto.

Ružičasti oktobar u svijetu se obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja. No, ljekari upozoravaju da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti 235 dana u godini, jer je to i dalje vodeća zloćudna bolest žena i nažalost u stalnom je porastu.