Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da ukoliko Evropska unija ne stabilizuje Balkan i ne riješi pitanje Beograda i Prištine neće moći da se smatra geopolitičkom silom.

Borel je u intervjuu za današnje izdanje Fajnenšel tajmsa, u kome je govorio o spoljnoj politici Unije, rekao da Balkan za Brisel takođe predstavlja razlog za zabrinutost.

“Ako mi ne stabilizujemo Balkan biće teško da se smatramo geopolitičkom silom”, rekao je Borel.”Jer niko drugi neće to uraditi, samo Evropljani”, dodao je on.

Borel je rekao da se Brisel zalaže za postepenu integraciju zemalja zapadnog Balkana u evropski blok ali da ima brojnih neslaganja između Srbije i Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008, što Beograd ne priznaje.

EU je bila domaćin nove runde pregovora između Beograda i Prištine na visokom nivou prošle nedjelje.

Govoreći šire o situaciji u svijetu Borel je u intervjuu ukazao da je susjedstvo EU “obuhvaćeno plamenom” i pozvao na “snažan i ujedinjen odgovor” zemalja članica.

“Posljednjih 10 mjeseci naše susjedstvo zahvaćeno je plamenom, od Libije do Bjelorusije”, rekao je Borel za Fajnenšel tajms i dodao da je sve “postalo mnogo gore nego što se moglo očekivati”.

“Globalna situacija i rastuće tenzije sa kojima se suočavamo u susjedstvu zahtijevaju jak i ujedinjen odgovor od zemalja članica”, rekao je on.

Brisel je odbacio rezultate bjeloruskih predsjedničkih izbora od 9. avgusta na kojima je prema zvaničnim rezultatima dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio 80 odsto glasova. On je snažno osudio i nasilje prema mirnim protestima i upozorio da bi mogle da budu uvedene ciljane sankcije.

Borel je rekao da će ministri vanjskih poslova EU usvojiti restriktivne mjere protiv zvaničnika uključenih u namještanje izbora i u nasilje koje je uslijedilo 21. septembra. Rekao je da će se tada razmatrati i Turska.

“Tenzije u istočnom Sredozemlju između Grčke, Turske i Kipra rastu eksponencijalno i postoji jak rizik od konfrontacije koja ide dalje od riječi”, upozorio je Borel.

Tenzije su počele da rastu ranije ove godine kada je Turska počela sa istraživanjem nalazišta nafte u spornim dijelovima istočnog Sredozemlja.

Borel je rekao da je cilj EU da “ponovo uspostavi normalne odnose sa Turskom” kao i stabilnost u regionu.