Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su u Sarajevu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom o budućim perspektivama BiH na evropskom putu.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.

Borelj je rekao da je Evropska unija vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosni i Hercegovini, a da je na domaćim vlastima da intenziviraju napore i ostvare reforme.

“Moramo se okrenuti budućnosti, koristim ovu priliku da potvrdim podršku naporima BiH na njenom putu. Budućnost ove zemlje je evropska”, rekao je Borelj.

On je naglasio kako se status kandidata može uzeti u Razmatranje tek kada bude ispunjeno 14 prioriteta.

Borelj je ovom prilikom čestitao 25. godišnjicu parafiranja Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovaj datum važan jer je tada uspostavljen mir i to je, naveo je, vrijednost Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“BiH ima probleme jer se različito odnosi prema Dejtonu, ali nas ujedinjava mogućnost da se očuva mir. Imamo konsenzus prema EU članstvu, da naredne godine dobijemo kandidatski status”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović rekao je da je 21. novembar, datum uspostave mira, važan dan za BiH, Evropu i svijet.

“Danas imamo priliku ugostiti visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost. Današnji dan se gleda kao budućnost, pregazili smo lošu političku atmosferu, nadam se da ćemo se sada više okrenuti realizacija 14 preporuka Evropske komisije”, rekao je Džaferović.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao je da posjeta Borelja potvrđuje da Evropska komisija i Evropska unija stoje iza napretka BiH i pružaju svu neophodnu pomoć.

Borelj s čelnicima PSBiH: EU će pružiti podršku BiH, dinamika zavisi od domaćih lidera

I članovi Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) susreli su se danas sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom.

U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kom su učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i u ime zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, poslanica Darijana Filipović, iznesena su različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Naglašavajući kako je Dejtonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i obezbijedio mir i stabilnost, Borelj je naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

On je pozdravio postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između PSBiH i Evropskog parlamenta. Ohrabrujući članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTS-u, sukobu interesa i javnim nabavkama, Borelj je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika evropskog puta BiH i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri zavisi od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Zahvaljujući se Borelju na posjeti i iskazanoj podršci BiH na njenom evropskom putu, članovi rukovodstva PSBiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Tokom boravka u Sarajevu, Borelj se sastao i sa ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković. Visoki predstavnik je posjetio i Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu i s predstavnicima međunarodne zajednice odao počast civilnim žrtvama rata i šampionima mira.