Boris Johnson danas je izabran za novog lidera Konzervativne stranke, a sutra će preuzeti funkciju premijera Velike Britanije. Glavni suparnik u ovoj utrci mu je bio aktuelni šef diplomatije, Jeremy Hunt.

Johnson je u pobjedničkom govoru rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Brexita i ujedinjavanje zemlje.

Poručio je da će donijeti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

“Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta – želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji”, izjavio je novi lider konzervativaca.

Ocijenio je da će mnogi sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali, istakao je, u Konzervativnoj partiji niko nema monopol na mudrost.

Johnson se zahvalio svom rivalu Jeremy Huntu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Theresi May na, kako je rekao, izuzetnoj službi partiji i zemlji.


Ko je Boris Johnson?

Boris Johnson je britanski novinar, publicist, političar te bivši gradonačelnik Londona.

Njegovo obećanje da će Velika Britanija, sa sporazumom ili bez njega, napustiti Evropsku uniju do 31. oktobra, naišlo je na brojne kritike.

“Možemo izaći iz Evropske unije do 31. oktobra i sigurno imamo tehnologiju za to. Ono što nam sada treba je volja i duh”, izjavio je ranije Johnson.

Rođen je kao Alexander Boris de Pfeffel Johnson u New Yorku, 1964. godine. Kada je imao pet godina, sa porodicom seli u London. Studirao je klasične nauke na Univerzitetu u Oxfordu.

Radio je u “Timeu” i “Daily Telegraphu”, kao dopisnik iz Brisela. Zbog tekstova u kojima je isticao euroskepticizam, ubrzo je postao popularan među desničarskom publikom u Velikoj Britaniji.

Pripadnik je Konzervativne stranke, na čijoj je listi u Parlament Velike Britanije prvi put ušao 2001. godine. Pobornik je “one-nation konzervativizma”, koji zagovarara jače državne intervencije u društvu.

Folks, meet Boris the pup! pic.twitter.com/AgIyh3DwjC— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 29, 2019

Kao dugogodišnji javni kritičar Evropske unije, 2016. godine je bio jedna od ključnih figura kampanje “Vote Leave” koja se zalagala za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Od jula 2016. do 2018. godine, bio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije, ali je podnio ostavku zbog neslaganja s pristupom Brexitu koji je zagovarala premijerka Theresa May.

Up and out in Cumbria this morning visiting Ackenthwaite Farm with @James4WandL – our amazing candidate for Westmorland & Lonsdale. Now off to Carlisle for the regional hustings with Conservative members!

Join the team ? https://t.co/tGRXu94CmT pic.twitter.com/Cm3IK8OVSx

— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 29, 2019

Iako je bio favorit za novog lidera Konzervativne stranke i britanske vlade, brojni kritičari su osudili njegovo obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije, kako je rekao, sa ili bez sporazuma o razlazu.

Ekonomisti upozoravaju da bi izlazak Velike Britanije bez dogovora, uzrokovao velike ekonomske probleme u toj zemlji zemlji.

Nekoliko članova vlade, među kojima je i ministar finansija Filip Hamond, ranije je najavilo da će podnijeti ostavke ako Johnson postane novi prvi čovjek britanske vlade. Ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan, ostavku je podnio jučer.

Izvor: Agencije/BHRT