Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević trebao bi sutra u Galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu da otvori izložbu slika pod nazivom “Autoportret”, autora Borka Močevića, magistranta slikarstva koji živi i radi u Istočnom Sarajevu.

Močević je rekao da je ova izložba organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije u BiH.

On je naveo da su recenzenti ovog jedinstvenog likovnog događaja i njegovih likovnih ostvarenja srpski književnici Goran Vračar i Željko Pržulj, kao i Gradimir Gojer, pozorišni reditelj, kritičar, književnik i teatrolog iz Sarajeva.

“U stalnom sukobu vlasti i umjetnosti, vlast redovno pobjeđuje samim tim što ima moć da odredi šta je bitno, kontroliše ono što je opasno i podredi svojim potrebama kulturu cijelog jednog naroda, a kamoli pojedinca…”, naveo je Vračar u svojoj recenziji.

Gojer smatra da je “jedna od karakteristika slikarstva Borka Močevića u posljednje vrijeme izraziti slikarev senzibilitet za ljudsku ruku, njen nevjerovatno široki spektar značenja, njenu funkcionalnu, ali i jednako simboličku određenost”.

“Kroz grč ljudskih gornjih ekstremiteta, on donosi čitav psihološki sustav osoba”, rekao je Gojer najavljujući Močevićevu izložbu.