Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je na konferenciji za novinare u Briselu da Evropska unija neće selektivno smanjiti uvoz nafte i gasa iz Rusije, te da će istovremeno nastaviti uvoz iz drugih izvora.

Tokom konferencije o odnosima EU i Rusije, Borelj je rekao da će Unija nastaviti da uvozi naftu i gas, ali da će korišćenje ugljovodonika biti značajno smanjeno, u okviru nove klimatske i energetske politike bloka.

“Ne, nismo rekli da ćemo selektivno smanjiti uvoz gasa, nafte ili drugih proizvoda iz Rusije i zadržati uvoz iz drugih izvora. Međutim, ukoliko sprovedemo ono što smo rekli da ćemo uvesti na polju klimatske politike i korišćenja ugljovodonika u energetici, to će se značajno smanjiti, naročito kada se radi o nafti, i to se odnosi na sve snabdjevače, a na Rusiju će uticati jer je jedan od naših snabdjevača”, objasnio je Borelj.

On je naglasio da odluka “nema veze konkretno sa Rusijom”, ali da će smanjenje uvoza biti posljedica odluke da se koristi manje pomenutih resursa, prenosi TASS.

Evropska unija planira da potpuno eliminiše emisije ugljendioksida u ekonomiji do 2050. godine.