Bosna i Hercegovina je naručila 1.232.000 doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 20 odsto populacije, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo civilnih poslova BiH sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalnim Ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi sa nabavkom vakcine.

Potpisan je ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine /GAVI/ o nabavci vakcina za stanovnike BiH, a na osnovu istog principa potpisan je i sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera.

BiH se, kako se navodi, potpisivanjem ugovora sa GAVI-jem upisala među prvim zemljama u svijetu koje će dobiti vakcinu protiv virusa korona.

“Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnih vakcina za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 dolara”, dodaje se u saopštenju.

BiH će, kako se navodi, imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-ja i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju /CEPI/ o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantuje Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U saopštenju se ističe da se, u okviru sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno realizuju aktivnosti nabavke lijeka “remdesivir”.

“Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je BiH za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka Remdesivir“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo civilnih poslova ponovilo je apel za poštovanje preporuka i mjera koje su na snazi s ciljem zaustavljanja širenja virusa korona, kao i za strpljenje za nabavku vakcina.

Iz Ministarstva navode da su učinili savjesno i odgovorno sve korake za prevenciju širenja zaraze virusom korona.