Bosna i Hercegovina jedna je od samo šest evropskih zemalja koje su ove godine uspjele organizirati Noć teatra, evropsku manifestaciju koja se održava danas. U njoj učestvuje dvanaest gradova Bosne i Hercegovine, a ovaj put organizirana je na nešto drugačiji način, za razliku od prethodnih godina.

Osim Slovačke, Češke i Austrije, koje svoje programe realizuju isključivo onlajn, Bugarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju aktivnosti koje uključuju i programe unutar kulturnih ustanova. Deset predstava se scenski prikazuje na stvarnim fizičkim lokacijama, a šest predstava se emituje putem digitalnih platformi. Koordinator, Bosansko narodno pozorište Zenica, ove godine donosi tri predstave, među kojima i predstavu za djecu “Prodani smijeh”, kao i pozorišno-dokumentarne izložbe, a sve to u onlajn formi.

MERIMA HANDANOVIĆ, koordinatorica Noći teatra BiH

“Zatim će biti emitovan poetski sadržaj našeg dragog, preminulog kolege Žarka Mijatovića “Ko sam, što sam”. Dakle, radi se o stihovima Jesenjina i navečer imamo, mislim u toku dana svakako ali predviđen kao večernji program, emitovanje predstave “Sinovi umiru prvi”.”

DENIS KRDŽALIĆ, izvršni producent Noći teatra BiH

“Nama je drago da program generalno nije toliko reduciran u odnosu na prethodne godine. Imamo ukupno 21 programski sadržaj, 16 predstava, što nam je izuzetno drago.”

Mostarski teatar mladih, kao i mnoga druga pozorišta, otvorilo je svoja vrata publici i u skladu s epidemiološkim mjerama ponudilo cjelodnevni program. Na Memorijalnoj sceni igraju tri predstave, dok onlajn program prikazuje

SEAD ĐULČIĆ, direktor Mostarskog teatra mladih

“Imamo izvedbu predstave “Žohari” koja je na neki način i zanimljiva. Počela juče kampanja u Mostaru za lokalne izbore, pa evo predstava koja na neki način šta mladi ljudi misle o svemu tome i kakav grad oni bi željeli , ne dnevno politčki nego onako prinicipijelno kakav.”

Iako je glavna zamisao Noći teatra – otvorena vrata pozorišnih institucija, što omogućava posjetiteljima da upoznaju pozorište na drugačiji način, iza scene, ove godine to će u većini slučajeva izostati. Kako ističu organizatori, najvažnije je očuvati zdravlje svih građana.