Vedran Bosnić, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, izjavio je nakon današnjeg žrijeba za Eurobasket 2022 da će ih izuzetno jaka grupa dodatno motivisati.

Bh. košarkaši na Evropskom prvenstvu 2022. godine igraće u grupi B sa selekcijama Francuske, Litvanije, Slovenije, Njemačke i Mađarske, odlučeno je žrijebom koji je danas održan u Berlinu. Činjenica da su im među rivalima čak četiri viša evropska šampiona, dovoljno govori kakav je izazov pred bh. timom u “grupi smrti”.

Međutim, Bosnić u prepoznatljivom tonu poručuje kako je sigurno da BiH ne ide na Evropsko prvenstvo sa bijelom zastavom.

“Svima je jasno da smo dobili veoma zahtjevnu grupu sa košarkaškim silama. Pet od četiri ekipa protiv kojih ćemo igrati imaju u svojim redovima NBA igrače, tu su uostalom i dva prvaka Evrope sa posljednja tri evropska prvenstva. Međutim, kao što sam i ranije rekao, ko god da nam je rival, mi se moramo fokusirati na sebe i pripremiti se najbolje što možemo. Ovi momci su u kvalifikacijama pokazali kakvo srce imaju, ne sumnjam da će tako biti i na Eurobasketu. Ovako jaka grupa će nas još više motivisati. Svi favoriti na papiru taj status će protiv nas morati opravdati i na terenu”, rekao je Bosnić za internet stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Na Eurobasketu 2022 po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe plasiraće se u osminu finala.

Grupa A: Španija, Rusija, Turska, Gruzija, Belgija i Bugarska.

Grupa B: Francuska, Litvanija, Slovenija, Njemačka, Mađarska i BiH.

Grupa C: Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

Grupa D: Srbija, Češka, Poljska, Finska, Izrael i Holandija.

Evropsko prvenstvo za košarkaše bit će održano od 1. do 18. septembra 2022. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj.

Grupna faza igraće se u Pragu, Tbilisiju, Milanu i Kelnu, a nokaut u Berlinu. Naslov evropskog šampiona branit će Slovenija.