Nova školska godina nije jučer počela za sve učenike u Republici Srpskoj. Već sedmu godinu bošnjačka djeca u Vrbanjcima kod Kotor Varoši umjesto u školu na nastavu će ići u prostorije Medžlisa u ovom mjestu.

U klupe nisu sjeli ni učenici bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju kod Zvornika koji su bojkotirali prvi dan škole zbog toga što je jezik koji uče upisan kao jezik bošnjačkog naroda umjesto bosanski jezik.

Povratnik Nedžad Smajlović svoje dvije kćerke koje pohađaju šesti i deveti razred umjesto u pravu i ove jeseni će slati u zamjensku školu koja se nalazi u prostorijama Medžlisa. Smajlović ističe da je krajem prošle godine Vrhovni sud Republike Srpske usvojio tužbeni zahtjev roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti, utvrdivši diskriminaciju učenika i naložio da se u područnoj školi „Sveti Sava“ u Vrbanjcima uvede nacionalna grupa predmeta, ali da od toga nema ništa, jer je slučaj zbog žalbe Ministarstva prosvjete RS opet na Sudu. Sada Ustavnom sudu. Djeca, dodaje, umjesto da se druže od malih nogu se razdvajaju.

“Trebaju sjesti ljudi da se dogovore, da sva djeca na području cijele BiH imaju ista prava. Da niko više ne prolazi ovu torturu što smo mi prošli ovih sedam godina. Tako i djeca u Novoj Kasabi dole. Sva djeca imaju prava na srpski, hrvatski ili bosanski jezik“, smatra Smajlović.

Odgovor i komentar Ministarstva prosvjete RS o nesprovođenju presude Vrhovnog suda nismo dobili, ali jesmo od predstavnika međunarodne zajednice koji pomno prate i koje izgleda više od njih zanima slučaj Vrbanjci. Iz Misije OEBS-a i američke ambasade poručuju da prioritet političara treba da bude razvoj kvalitetnog obrazovanja, a ne daljnje podjele.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju pristup kvalitetnom obrazovanju bez diskriminacije i prisilne asimilacije za sve učenike, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, spol ili sposobnost. To je pitanje ljudskih prava koje smo naglasili i u našem izvještaju o stanju ljudskih prava, uz druga pitanja kao što su dvije škole pod jednim krovom. Pozivamo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da odluku Vrhovnog suda Republike Srpske provede u ovoj školskoj godini“, navodi se u saopštenju.

Jedan od pravnih zastupnika djece i njihovih roditelja, advokat Haris Kaniža, kaže da je u dva navrata podnosio prijedloge Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i tuženoj školi da se postupak riješi na miran i sporazuman način, ali da do danas nije dobio zvaničan odgovor. I dalje smatra da se problem može riješiti mirno i mimo sudova.

“Šta je rješenje svega ovog? Samo da nadležno ministarstvo i škola raspišu javni konkurs za predmete iz nacionalne grupe predmeta i to je to. To se vrlo jednostavno rješava. Sad mi ne ulazimo u politiku. Čisto se bavimo pravom i nadamo se da ćemo to tako i riješiti“, izjavio je Kaniža.