Danas su bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica napustili tematsku sjednicu i nisu pristali na političko nasilje nad Bošnjacima, navodi se saopćenju odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske Fronte.

Naime, srpske stranke, čiji odbornici participiraju u Skupštini opštine Srebrenica, su pokrenule inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku. Ova inicijativa dolazi upravo pred 11. juli i nakon nedavnih presuda Mladiću, Stanišiću i Simatoviću, a sve kao pokušaj relativizacije sudskim presudama dokazanog genocida nad Bošnjacima, dodaje se u saopćenju.

“Mi Bošnjaci jesmo manjina u Skupštini opštine Srebrenica, a zašto smo manjina postoje i razlozi. Ovo je nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka u mjestu u kojem je nad njima počinjen genocid.

Iako nismo htjeli, kako zbog nepravde tako i zbog spoznaje šta nas čeka, poslije izbora smo ipak prihvatili mandate, zarad funkcionisanja lokalne zajednice. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu za sve na šta smo glasno i na sve načine ukazivali…

Pozivamo OHR i sve druge nadležne institucije da se konačno donese/nametne Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.

Pozivamo političke subjekte, međunarodne predstavnike, OHR, EU, ambasadore Kvinte da se, kroz izmjene Izbornog zakona, Srebrenica tretira na poseban način, a koji će spriječiti preglasavanje, diskriminaciju i vratiti minimum pravde gradu u kojem je počinjen genocide”, navode u saopćenju odbornici koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske Fronte.