Dugačak je spisak božićnih običaja u mostarskom kraju. Za to područje vezuje se jedan od najstarijih, ali i najljepših pravoslavnih hramova. Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, obnovljena je prije deceniju i po.

Uz poziv na međusobno razumijevanje i ljubav, blagdan Božić dočekuju vjernici u trećoj mostarskoj parohiji u naselju Bijelo Polje. Božić će se ove godine zbog pandemije koronavirusa slaviti skromnije nego ranije, uglavnom u krugu porodica.

“Ova situacija koja nas okružuje treba da bude raskrsnica novog vremena i nove vjere. Neko bolje vrijeme i bolji život. Treba da se okrenemo Bogu, Božijoj ljubavi i ljubavi prema bližnjima, i to je poruka praznika Božića”, poručio je paroh Nebojša Radić.

Najradosniji praznik Hrišćani u Mostaru dočekuju u duhu pravoslavne tradicije. Toplinu porodičnog ognjišta i imovinu koju su davno stekli, čuvat će i u vremenu koje dolazi.

“Još uvijek se drži ta tradicija, drži se vjera u svemu tome. Ove godine naravno zbog svega će sve biti izmijenjeno, ali će se slaviti sa nadom, nadom u bolje sutra”, kaže Milimir Mavrak.

“Božić je najradosniji hrišćanski praznik. Proslavlja se ove godine u krugu porodice, a inače je to nešto što se svake godine ponavlja i što je nezaobilazno”, rekao je Niko Bulajić.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju obnovljena je prije deceniju i po, i osim što spada među najstarije, smatra se i jednim od najljepših pravoslavnih hramova u dolini Neretve.

“Uz pomoć mjesne zajednice Bijelog Polja, Grada Mostara, dijaspore i svih koji su se uključili obnovili smo hram, dvorište i sve ono što se nalazi u ovoj porti”, kazao je Časlav Lojpur.

Bjelopoljska parohija bosanskohercegovačkoj javnosti poznata je zbog saradnje s preostale dvije vjerske zajednice u ovom dijelu Mostara. Minulih godina česte su bile međusobne posjete, druženja i darivanja u danima blagdana.

“Svake godine posjete nas komšije Rimokatolici i komšije islamske vjeroispovijesti. Ove godine ćemo to malo skratiti, ali bit će godina. Nastavit ćemo tradiciju ljubavi i komšijske i Božije”, ističe paroh Nebojša Radić.

Nakon obilježavanja dana radosti rađanja i obnavljanja života, drugog dana Božića u svečanom raspoloženju služit će se Liturgija zahvalnosti i u mostarskim hramovima.