Almir i Šeherzada Ahmetović, bračni par iz Tuzle, osuđeni su na po deset godina zatvora zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Ahmetoviće.

Bračni par Ahmetović, 34-godišnji Almir i 37-godišnja Šeherzada, po optužnici Kantonalnog tužilaštva, u periodu od januara 2017. do marta 2018. četvero djece su prisiljavali na prosjačenje. Djeca su od sedam do 11 godina starosti i živjela su s njima u porodičnoj zajednici u kolektivnom naselju Mihatovići, kod Tuzle. Ahmetovići su sebi pribavili korist jer su im djeca predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno.

Pri tome su koristili njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj u kojem su se nalazili.

“U optužnici je navedeno da su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba, prevozili ih automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku i Orašju. Tu su ih stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tući ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca. Zabranjivali su im da troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su djeca nerijetko na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morala vraćati da bi im predala novac”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Nakon što Sud dostavi pismeni otpravak presude ovo tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.