Tužilac Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca rasprostranjeno je u bivšoj Jugoslaviji, kazao je Brammertz.

Nažalost, to negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regiona. Već sam izvještavao o političkom uplitanju u ostvarenje pravde za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Prošle sedmice bili smo svjedoci alarmantnog primjera takvog uplitanja u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo je uvijek u potpunosti podržavalo radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i njegovu sadašnju glavnu tužiteljicu, istakao je.

Naše je potvrđeno mišljenje da ona i njen tim obavljaju svoj posao profesionalno i etički, a vjerujemo da de nastaviti procesuirati sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili službeni položaj.

Uprkos ovom istaknutom primjeru, širom regiona negiranje zločina, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i politizacija obeshrabrujude djeluju na tužioce i sudije i podrivaju vladavinu prava, tvrdi Brammertz.

Ove godine de se obilježiti dvadeset peta godišnjica mnogih značajnih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici. Ove godišnjice trebaju biti dostojanstveni trenuci, na kojima treba odati počast žrtvama i jednoglasno osuditi odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Tužilaštvo Mehanizma poziva sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da postupe odgovorno i da žrtve i patnje civila stave u prvi plan u svim aktivnostima vezanim za obilježavanje ovih godišnjica.

Oni bi trebali javno osuditi negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca, a ne podržavati ih retorikom i javnim sredstvima. Sada, dvadeset pet godina kasnije, odavno je trebalo prekinuti s retorikom prošlosti i hitno su potrebni lideri koji de se zalagati pomirenje i izgradnju mira.

Osvrćući se na ograničeni broj suđenja i žalbenih postupaka iz nadležnosti Mehanizma, tužilac Brammertz je napomenuo utjecaj pandemije COVID-19 na postupke u predmetima Turinabo i dr., Stanišić i Simatović i Mladić. Uprkos obustavi postupaka u sudnici, OTP je nastavio u potpunosti raditi na ovim predmetima van sudnice i nastavio je da obavlja i ostale funkcije iz svog mandata, efikasno osiguravajući kontinuitet poslovanja uprkos značajnim izazovima.

Brammertz o ostalim procesima i dešavanjima…

Tužitelj Brammertz je izvijestio Vijeće sigurnosti o nedavnom hapšenju Féliciena Kabuge, koji je bio bjegunac od pravde skoro dvadeset tri godine. Kabuga je optužen kao jedna od vodećih ličnost u genocidu protiv Tutsija u Ruandi 1994. godine. Tužitelj Brammertz je detaljno objasnio kako je proaktivna analitička istraga koja je vođena u posljednjih nekoliko godina, u kombinaciji s izuzetnom suradnjom s francuskim vlastima, dovela do uspješne operacije hapšenja u Francuskoj 16. maja 2020. godine u jutarnjim satima.

Tužilac je dalje obavijestio Vijeće sigurnosti da je tužilaštvo, DNK analizom, potvrdilo smrt Augustina Bizimane, bivšeg ministra obrane u privremenoj vladi i drugog velikog optuđenog kao jednog od istaknitih vođa genocida 1994. godine.

“Ovi uspjesi su rezultat naših kolektivnih napora.”

Tužilac je naglasio da je očekivanje da se zadovolji pravda kao i povjerenje i podrška žrtava i onih koji su preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi 1994 omogućio rad Tužilaštva.

Dalje je istaknuo odlučujuću ulogu Vijeća sigurnosti i to što su mnoge države članice UN-a pružile posebno značajnu pomoć.

„Zajedno smo ponovo pokazali da se medjunarodnom saradnjom mogu postići impresivni rezultati.”

Tužilac je zatim informisao Vijeće sigurnosti o statusu potrage za preostalim bjeguncima. Tužilac Brammertz potvrdio je opredjeljenje tužiteljstva da iskoristi zamajac i „poslao je jasnu poruku da će svi bjegunci koje je optužio MKSR biti pronadjeni“.

Napomenuvši pozive Vijeća sigurnosti i Afričke unije da sve države članice sarađuju s Tužilaštvom kako bi se uhapsili preostali bjegunci.

„Žrtve i preživjeli genocida protiv Tutsija u Ruandi 1994. ne zaslužuju ništa manje nego našu potpunu kolektivnu posvećenost”.

Tužilac je iznio uvjeravanje Vijeću sigurnosti da se Tužilaštvo čvrsto fokusira na lociranje preostalih bjegunaca, uključujući Protaisa Mpiranya, i zaključio da saradnja s Tužilaštvom “nije samo zakonska obaveza, nego još više moralna obaveza prema žrtvama i preživjelima.”

Tužitelj Brammertz ponovno je obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranom veličanju ratnih zločinaca i negiranju zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče Ruande, tužilac je rekao, „Još postoje zajednički pokušaji da se negira genocid u Ruandi.

“ Kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, tužilac je izvijestio da je negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca preovladjujuće, i da nažalost „negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regona“.

Ovogodišnjim obilježavanjem dvadeset pete godišnjice mnogih zapaženih događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući genocid u Srebrenici, tužitelj je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti da se ponašaju odgovorno i da žrtve i civilne patnje stave u prvi plan svih komemoracija. Zaključio je da je nakon dvadeset pet godina „odavno je trebalo prekinuti s retorikom prošlosti i hitno su potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira“.

Tužitelj Brammertz je zaključio svoje izlaganje izrazivši zahvalnost tužilaštva Vijeću sigurnosti za kontinuiranu podršku.