Fudbalski klub Flamengo, aktuelni šampion Copa Libertadoresa objavio je da su trojica njegovih igrača pozitivna na COVID-19, ali da nemaju nikakve simptome.

Velikan iz Rio de Janeira u saopštenju je pojasnio da je testirano 293 osobe, uključujući sve igrače, njihove porodice i zaposlenike, čak i one koji trenutno rade od kuće. Iz Flamenga su istakli da je 38 testova bilo pozitivno, među kojima i testovi trojice fudbalera, koje nisu imenovali.

Zaposlenik Flamenga, koji je 40 godina radio u klubu, u ponedjeljak je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro insistirao je na nastavku fudbalskog prvenstva tokom pandemije. U Brazilu je do sada preminulo od COVID-19 preminulo više od 8.500 ljudi, dok je potvrđeno preko 126.000 slučajeva zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 263.800 ljudi, a potvrđeno je preko 3.750.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 1.245.000 ljudi.