U Brčko bi danas trebalo da bude isporučeno 1.060 doza vakcine “AstraZeneka” nabavljene posredstvom “Kovaks” mehanizma, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Sead Šadić.

On je naveo da bi u ponedjeljak, 17. maja, posredstvom sistema “Jurohelt” u Brčko distrikt trebalo da bude isporučeno još 1.170 doza “Fajzera”

Šadić je podsjetio da je prije dva dana distrikt dobio 3.510 doza vakcine “Fajzer”, koji su nabavljene posredstvom “Kovaks” i “Jurohelt” sistema, te da je Vlada odabrala firmu sa kojom će potpisati ugovor za direktnu nabavku vakcina čiji će rok isporuke biti 60 dana.

On je naveo da je planirano da direktnom nabavkom bude obezbjeđeno 20.000 doza vakcina, dok je u okviru “Kovaksa” obezbijeđeno 32.000 doza, a “Jurohelta” 2,5 odsto od količine koju dobije BiH.

Šadić je napomenuo da je više od 10.000 građana zainteresovano za vakcinaciju, dok je do sada vakcinisano 2.200 lica, a revakcinisano nešto više od 600.

Prema njegovim riječima, potrebno je vakcinisati više od 50.000 građana da bi vakcinacija bila uspješna.

“Završili smo vakcinaciju zdravstvenih radnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, lica koja su na hemodijalizi, osobe sa posebnim potrebama, kontinuirano se vakcinišu lica starijih od 65 i 75 godina sa hroničnim oboljenjima. Vakcinisali smo zaposlene u pravosuđu, policiji, inspektoratu”, rekao je Šadić i dodao da je u narednom periodu planirana vakcinacija zaposlenih u obrazovanju.

On je podsjetio da su od četiri laboratorije koje vrše PCR testiranje u distriktu, dvije privatne, od kojih jedna već godinu i više dana ne dostavlja podatke o testiranim licima Pododjeljenju za javno zdravstvo, o čemu su obavješteni Policija i Inspektorat.

“U okviru Kriznog štaba donijeli smo naredbu kojom smo ih obavezali da moraju da nam dostavljaju spiskove onih koji su pozitivni na koronavirus, što je već definisano Zakonom o zaštiti stanovništva. Odjeljenje za zdravstvo će naredne sedmice organizovati posjetu svim laboratorijama”, napomenuo je Šadić.