Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je da je Vlada Brčko Distrikta donijela odluku o izmjenama Pravilnika o radu službenika i namještenika u organima javne uprave prema kojima, između ostalog, više neće biti moguće angažovanje lica po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Milić je rekao da su izmjenama Pravilnika, koje će stupiti na snagu 1. januara, propisane jasne procedure zapošljavanja koje podrazumijevaju raspisivanje javnog poziva, odgovarajuće kriterijume, bodovanje i izbor najuspješnijih kandidata.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove, Vlada Brčko Distrikta je donijela zaključak u kojem je, na osnovu prethodnih analiza, predložila da buduća kontakt tačka za granični most preko rijeke Save bude na početku ili na kraju obilaznice, odnosno u naseljima Gorice ili Gredice, a konačnu odluku o tome donijeće Skupština.

“U nastavku sjednice ćemo imati i odluku o formiranju radne grupe koja bi, uz stručne konsultantske usluge eksternog tipa, trebalo da odredi i najprihvatljiviju trasu budućeg auto-puta koji ide iz pravca Sarajeva, odnosno Banjaluke kroz Brčko”, rekao je Milić.

On je takođe rekao da bi u nastavku redovne sjednice naredne sedmice, trebalo da bude usvojen i Pravilnik o podsticaju u poljoprivredi. Kako je rekao, dogovoreni su zadaci i obaveze organa uprave i drugih institucija u procesu kandidovanja tačke dnevnog reda radi određivanja kriterijuma za isplatu sredstava jednokratne pomoći za lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Mi smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina sredina koja je posegnula za tom vrstom podrške. Za ove namjene izdvojeno je milion KM, s tim što će Zavod za zapošljavanje pridružiti određen iznos vlastitih sredstava, ukoliko bude potrebe. Građani će dobiti ova sredstva i vodićemo računa da budu pošteđeni stajanja u redovima. Najverovatnije će se isplata vršiti preko poštanskih operatera”, pojasnio je Milić.