Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta, zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte.

Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću, protiv kojih je se vodi istraga za kaznena djela povrede slobode odlučivanja i pripremanja kaznenog djela, jednomjesečni pritvor određen je zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati kazneni postupak.

Sumnja se da su skupštinski zastupnici Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, koji su se ponovno kandidirali na te funkcije, zajedno i po prethodnom dogovoru, lično ili posredstvom trećih osoba pribavili, a zatim zloupotrijebili preko stotinu kopija ličnih iskaznica građana prijavivši ih za glasanje iz Republike Srbije. Njih dvojica se sumnjiče da su tako stvorili uvjete za izvršenje kaznenog djela prevare pri glasanju, tako što bi na prevaran način iskoristili glasačke listiće i umjesto prijavljenih osoba glasali za sebe, odnosno političku stranku čiji su članovi.

Policija je Kojića i Bogićevića lišila slobode u četvrtak, 15. oktobra, te ih sutradan dovela u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ih je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenih, a odmah potom predložio nadležnom sudu da im odredi pritvor. Usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i tako ometati kazneni postupak, Osnovni sud Distrikta im je u subotu, 17. oktobra odredio predloženu mjeru u trajanju od jednog mjeseca.

“S druge strane, njihovom kolegi Peji Mendešu, koji je također pritvoren iz skoro istovjetnih razloga, u međuvremenu je odbijena žalba na rješenje o pritvoru. Da ostaju u pritvoru, Apelacioni sud je odlučio odbijanjem žalbi i Stojana Bavarčića, Jasmina Ravkića, te Mate Gluhakovića koji su, uz skupštinske zastupnike, osumnjičeni za kaznena djela iz izborne oblasti. Među osumnjičenima su i otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini Slavko Blažević, kojem rješenje o pritvoru još nije pravosnažno, te osoba s inicijalima D.J., kao jedini osumnjičeni koji se brani sa slobode”, navodi Tužilaštvo Distrikta u saopćenju.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Distrikta za glasanje izvan BiH Tužilaštvo Brčko Distrikta je u samo petnaest dana otvorilo sedam predmeta obuhvativši istragama ukupno osam osumnjičenih osoba.

U auradnji s Policijom Distrikta i Izbornom komisijom , Tužilaštvo nastoji osigurati efikasnu zaštitu biračkog prava, te kroz svoju ulogu dalje jačati vladavinu prava podržavajući i štiteći temeljne demokratske vrijednosti, procese i načela pravne države, navodi se u saopćenju.