Nakon što je po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH produžio pritvor Stojanu Bavarčiću, zbog sumnji na izborne neregularnosti, nadležni sud u Brčkom istovjetno je postupio i u slučaju osumnjičenih Peje Mendeša, Jasmina Ravkića i Mate Gluhakovića.

Oni su osumnjičeni da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana Distrikta, prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH, te im je zbog opasnosti da bi u krivičnom postupku mogli uticati na svjedoke, pritvor produžen za dva mjeseca.

S obzirom na izrazito veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u Brčkom iznosi 5.180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednjih mjesec dana usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području.

Iz Tužilaštva su naveli kako je u samo petnaest dana otvoreno sedam predmeta protiv osam osumnjičenih osoba među kojima su i aktivni poslanici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidovali na te funkcije.

Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor, a budući da i dalje postoje okolnosti uslijed kojih su osumnjičeni pritvoreni, Tužilaštvo u svakom od otvorenih slučajeva zahtijeva od suda da im trajanje ove mjere produži za još dva mjeseca.

Na rješenje o produženju pritvora osumnjičeni mogu izjaviti žalbu, koja ne zadržava izvršenje ove mjere, dodali su iz Tužilaštva.