Na sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojena je odluka o preduzimanju aktivnosti za pronalaženje rješenja za izgradnju novog mosta preko rijeke Save koji će povezati Brčko i Gunju.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se radi o inicijalnom aktu čijim usvajanjem su stvoreni uslovi za održavanje međunarodnih razgovora između BiH i Hrvatske o izgradnji mosta, te da očekuje da će se ti razgovori ubrzo dogoditi u Brčkom, saopšteno je iz Skupštine Distrikta.

“Ova odluka rezultat je nedavne posjete Brčkom resornog ministra Vojina Mitrovića, koji je iskazao veliki interes svog ministarstva i Savjeta ministara BiH za realizaciju ovog projekta”, naglasio je Milić.

Dodao je da se ovom odlukom stavlja izvan snage odluka kojom je Skupština dala ovlaštenje Javnom preduzeću “Ceste Brčko” da uradi rekonstrukciju postojećeg mosta, te da to ne znači da ovo preduzeće neće imati svoju ulogu u procesu izgradnje novog mosta ako to bude dogovor BiH i Hrvatske.

Podršku poslanika dobili su i Program rada Vlade za ovu godinu i Izvještaj o radu Vlade u prošloj godini, kao i prijedlog Opšte politike Brčko distrikta za period od 2020. do 2024. godine.

U prvom čitanju usvojene su dopune Zakona o parničnom postupku i Zakona o radu, kao i izmjene Zakona o mjesnim zajednicama, a razmatrana je i informacija o epidemiološkoj situacija u Distriktu koja je ocijenjena složenom.