Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bergu kazala je danas da je 1. srpnja povijesni dan za regiju budući da će tada biti ukinuti troškovi rominga, ali to je samo prvi korak u onome što namjeravaju uraditi.

– Ono što smo uspjeli uraditi s cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i s ljudima i gospodarstvenicima na Balkanu. Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga, već i kada su u pitanju građani tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja. Sutra ćemo biti mnogo bliže našim zajedničkim regionalnim ciljevima – rekla je Bregu.

Podsjetila je da je to ujedno bila i njena uvodna rečenica na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana održanom u Beogradu 4. travnja 2019. godine na kojem je zapadnobalkanska šestorka potpisala novi Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

– Ne trebam ni govoriti koliko smo mi u Vijeću za regionalnu suradnju ponosni jer smo bili neizostavan dio ove uspješne priče. Svima vam je poznat taj osjećaj. Cijenimo posvećenost svih u ostvarivanju ovog cilja. Od lidera šest ekonomija zapadnog Balkana, Europske komisije, do domaćih regulatornih organa i mobilnih operatera – naglasila je Bregu.

Sporazum je bio postupan proces, ali je koristio svim građanima, jer je samo prijelazno razdoblje donijelo smanjenje troškova rominga u cijeloj regiji do 96 posto, a potom i njihovo potpuno ukidanje 1. srpnja 2021. godine za građane zapadnog Balkana gdje god da putuju unutar regije.

Primjena Sporazuma vodi i korak bliže ka smanjenju cijena rominga između zapadnog Balkana i Europske unije, jer je njegova provedba bila preduvjet za smanjenje troškova rominga s državama članicama EU kroz konkretne i vremenski ograničene mjere.