Zvaničnica EU za hranu i lijekove Sandra Galina rekla je danas da će europski blok iskoristiti sve dostupne načine da osigura nabavku vakcine protiv kovida 19 od “Astra Zeneke”.

Ona nije precizirala na koji način, ali je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije zaprijetila da će pooštriti kontrole izvoza farmaceutskih kompanija koje ne poštuju potpisane ugovore sa EU.

“Astra Zeneka” je početkom marta saopštila da je cilj isporuka 100 miliona vakcina Uniji do kraja juna, što je trostruko manje od navedenog u ugovoru sa Briselom.

“Namjeravamo da pokrenemo postupak i iskoristićemo sva dostupna oruđa da dobijemo doze od Astra Zeneke. To je sramota i šteta po reputaciju”, naglasila je Galina, napominjući da samo jedna od pet postrojenja navedenih u ugovoru “Astra Zeneke” sa EU isporučuje vakcine u evropski blok.

U ugovoru su navedene dva postrojenja u Britaniji, jedno u Holandiji i jedno u Belgiji. Postrojenje u SAD je navedeno kao pomoćni dostavljač.

Trenutno, samo postrojenje u Belgiji radi na proizvodnji vakcina za EU.

Europska komisija je, takođe, počela proceduru predviđenu ugovorom sa “Astra Zenekom” koja bi mogla dovesti do pravnog postupka protiv kompanije,