Evropski parlament i pregovarači iz članica Evropske unije postigli su saglasnost o detaljima dugoročnog budžeta evropskog bloka od 2021. do 2027. godine, čime je učinjen ključni korak ka aktivaciji paketa vrijednog 1,8 biliona eura.

“Postignut je politički dogovor za Evropu između pregovarača Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta za budžet i paket oporavka”, rekao je portparol njemačkog predsjedništva EU Sebastijan Fišer.

Dogovor iznosi jasan stav da vlade mogu dobiti sredstva EU samo ukoliko poštuju vladavinu prava, a to je uslov protiv kojeg su Poljska i Mađarska.

U odnosu na prvobitni sporazum lidera EU, u budžetu vrijednom 1,1 bilion eura povećana je potrošnja na zdravstvo, obrazovanje i bezbjednost za 16 milijardi eura.

Ustanovljeni su i novi, posvećeni prihodi za budžet EU kako bi blok mogao da otplati 750 milijardi eura, koje planira da pozajmi kao pomoć u oporavku nakon pandemije virusa korona.

U narednih nekoliko sedmica biće nastavljeni razgovori između poslanika Evropskog parlamenta i administracija o detaljima pozajmice vrijedne 750 milijardi eura, od kojih će 672,5 milijardi eura biti podijeljeno među administracijama u vidu pozajmica i grantova na osnovu njihovih nacionalnih planova za oporavak od pandemije.