Lideri zemalja članica Evropske unije okupili su se u Briselu da bi razgovarali o sporu Grčke i Turske u istočnom Mediteranu, situaciji u Bjelorusiji, i ekonomiji pogođenoj pandemijom.

Najveći problem biće postići jedinstven stav- oko ovih pitanja.

Kipar je danas na samitu lidera Evropske unije u Briselu pružio otpor pritisku ostalih članica da se uvedu sankcije Bjelorusiji i zatražio od ostalih zemalja da, takođe, kazne Tursku zbog istraživanja energetskih resursa u Sredozemnom moru.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda izjavio je da je neadekvatno da EU nema nikako reagovanje na predsjedničke izbore održane 9. augusta u Bjelorusiji.

Na izborima je šesti mandat osvojio Aleksandar Lukašenko, a bjeloruska opozicija i Zapad navode da su rezulati namješteni.

Diplomate podsjećaju da, iako su Velika Britanija i Kanada uvele sankcije Minsku kako bi iskazale podršku demonstrantima u toj zemlji, u EU se odluke donose jednoglasno, što bi moglo da utiče na kredibilitet bloka.

U nacrtu konačnog saopštenja sa samita navodi se da lideri EU osuđuju nasilje protiv demonstranata u Bjelorusiji i da ne priznaju rezultate izbora, te da bi “restriktivne mjere” trebale biti uvedene bez odgađanja.

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades je optužio Ankaru za “diplomatiju vojnim borodima” i kršenje pomorske granice u potrazi za energentima.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz izjavio je nešto ranije da bi EU trebala da prekine pristupne pregovore sa Turskom i uvede joj sankcije zbog pomorskog spora sa Kiprom i Grčkom, te obračuna sa novinarima i članovima opozicije.