U selu Briševo kod Prijedora paljenjem svijeća i služenjem mise obilježena je godišnjica zločina nad Hrvatima. Između 24. i 25. jula 1992. godine u ovom selu ubijeno je 67 mještana, što se smatra najvećim stradanjem Hrvata u jednom danu u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Ivo Atlija jedan je od svjedoka zločina u selu Briševo kod Prijedora. I danas se sjeća prizora ubistava koja je počinila Vojska Republike Srpske 1992. godine. Tada su, kaže, stradale cijele porodice u jednom danu. Najmlađa žrtva bio je dječak od 14 godina.

IVO ATLIJA

U dva dana i noć pregazili su Briševo pucali i ubijali 68 civila,od čega 14 žena i 8 djece. Otac mi je ubijen na kućnom pragu,puno rodbine i prijatelja.

Oni koji su preživjeli dolaze iz inostranstva samo na današnji dan. I dalje nezadovoljni zbog neadekvatne kazne za ovaj zločin.

DRAGAN DIZDAREVIĆ

Što se tiče našeg sela evo ovo je 26 godišnjica,,niko odd odgovornih nažalost kogaa smo mi naveli imenom i prezimenom da je činio zločine niko nije osuđen,a spisak ovamo je sstrašan i sve što se dogodilo

ZDRAVKO MARIJAN, predsjednik Udruženja “Briševo“

Što se tiče samih izvršioca nism,bila je presuda Mladiću ali to su političari vrhovni,ali šta je sa zapovjednicima brigada i vosjkom,niko nije kažnjen i jesmo nezadovoljni

Misu za ubijene mještane služio je biskup banjalučki Franjo Komarica, dok su počast žrtvama odali i članovi Udruženja “Koraci mira” iz Odžaka.

NIHAD ALIĆ, Udruženje “Koraci mira“, Odžak

Ovdje smo došli da podijelimo bol sa preživjelima Briševa i oddamo počastr žrtvama u Prijedoru.

Briševo je danas potpuno napušteno, a porušene i zapaljene kuće nikad nisu obnovljene. Prema popisu iz 2013. godine, u Briševu od prijeratnih 400, žive samo četiri Hrvata.