Britanija će danas kao prva u svijetu početi da koristi jeftinu, lako prenosivu vakcinu protiv Covid-19 farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford i tako napraviti još jedan korak naprijed u globalnoj borbi s pandemijom koronavirusa. Više od pola miliona doza vakcine spremno je za upotrebu, prenosi BBC.

Ministar zdravlja Met Henkok opisao je to kao ključni trenutak u britanskoj borbi protiv virusa pošto će vakcine zaustaviti infekcije i na kraju dozvoliti ukidanje restrikcija.

On je pozvao sve da nastave da primjenjuju socijalno distanciranje i druge mjere vezane za suzbijanje virusa da bi se smanjio broj zaraženih i zaštitili ljudi.

Šest bolničkih grupa u Oksfordu, Londonu, Saseksu, Lankaširu i Vorikširu će početi davanje vakcine AstraZeneke i Oksforda od danas, sa 530.000 doza spremnih za upotrebu.

Većina drugih raspoloživih doza će biti poslata u medicinske službe opšte prakse i u domove za stare u Britaniji kasnije ove nedjelje, prema Odjelenju za zdravlje i socijalnu njegu, navodi BBC.

Meutim, britanski premijer Boris Džonson upozorio je da kratkoročno Britance možda čeka uvođenje strožih mjera.

Džonson je rekao da će regionalne restrikcije u Engleskoj vjerovatno postati oštrije pošto se zemlja bori da kontroliše novi, brzošireći soj virusa.

Juče je potvrđeno više od 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji šesti uzastopni dan, zbog čega su Laburisti pozvali da se uvede treće nacionalno zatvaranje u Engleskoj.

Sjeverna Irska i Vels trenutno imaju svoje zatvaranje dok će škotski ministri danas da se sastanu da razmotre nove mjere.