Glavni medicinski službenik Vlade Britanije Kris Viti rekao je da će veću štetu djeci nanijeti dalja obustava nastave nego da se zaraze virusom korona.

On je rekao da su šanse da dijete umre od Covida-19 veoma male, ali da će neodlazak u školu predstavljati dugoročnu štetu.

“Postoje jasni dokazi iz Britanije i cijelog svijeta da djeca manje obolijevaju, da im je stanje manje ozbiljno i rijetko završe u bolnici”, rekao je Viti i dodao da će Covid-19 predstavljati izazov narednih devet mjeseci.

Prema njegovim riječima, malo je vjerovatno da će vakcina biti ove godine, ali je sasvim realno očekivati da će uspješna vakcina biti spremna za narednu zimu 2021. – 2022. godine.

Milioni učenika u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj vraćaju se u školske klupe u narednih nekoliko sedmica. Vlada je saopštila da se očekuje povratak svih učenika, svih starosnih grupa. Škole su već otvorene u Škotskoj.

Zvaničnici kažu da ne postoji opcija bez rizika i da je važno da roditelji i nastavnici shvate i rizike i benefite ponovnog otvaranja škola, piše BBC.