Chelsea i Manchester City pripremaju se za povlačenje iz Superlige, javljaju britanski mediji.

BBC izvještava da su dva engleska kluba, koja su među 12 osnivača evropske Superlige, samo dva dana nakon što je zvanično objavljeno formiranje zatvorenog fudbalskog takmičenja odlučila da se povuku.

Od nedjelje, kada je objavljeno osnivanje Superlige, ta ideja je pretrpjela brojne kritike u svijetu fudbala. Protiv Superlige udružili su se rukovodioci UEFA-e i FIFA-e, bivši fudbalski asovi, navijači i mnogi evropski klubovi.

Nezadovoljstvo odlukom klupskog rukovodstva da se priključi novom takmičenju zatvorenog tipa iskazali su navijači Chelsea, koji su se okupili ispred Stamford Bridgea uoči večerašnjeg duela Premier lige protiv Brightona. Više od 1.000 navijača “plavaca“ došlo je pred stadion kako bi iskazali nezadovoljstvo i dali ultimatum rukovodstvu kluba da se odmah povuče iz Superlige.

Josep Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja, danas je također kritikovao osnivanje Superlige te zatražio od predsjednika klubova osnivača da javnosti obrazlože svoju odluku.

Za takmičenje zatvorenog tipa Guardiola je, između ostalog, rekao da to nije sport ako ne postoji veza između truda i uspjeha.

Kako britanski mediji javljaju, veoma blizu odluci da se povuče iz Superlige je i Manchester United, dok španski navode da je takvu odluku donio Atletico Madrid.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Superlige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedjelju navedeno je da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je najavila sankcije za klubove Super lige, ali i igrače klubova koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.