Britanski premijer Boris Johnson izjavio je danas da će, kao rezultat pandemije koronavirusa, mnogi biti primorani da promijene posao. On je, takođe, ukazao na brzi tempo ekonomskih promjena.

Johnson je predstavio paket mjera za pomoć ljudima da steknu nove vještine, uključujući obećanje o kursevima za one kojima nedostaje najviši nivo kvalifikacija.

Britanski premijer je ocijenio da je pandemija ubrzala promjene koje su se već dešavale u sektorima maloprodaje i ugostiteljstva, prenio je AP.

“Prije kovida, ljudi su već kupovali sve više preko interneta, već su poručivali hranu. Ova kriza je komprimovala tu revoluciju”, rekao je Johnson.

Prema njegovom planu, ljudima će biti omogućeno da se prekvalifikiju, a troškove će platiti poreski obveznici.

“Britanska ekonomija je u procesu velikih i brzih promjena pod uticajem interneta i mogućnosti komunikacija na daljinu”, rekao je Johnson.

On je dodao da stari načini zapošljavanja nestaju, ali da se nevjerovatnom brzinom otvaraju nove prilike i ogromni novi sektori “u kojima ova zemlja već vodi ili može da predvodi svijet”.

Zajmovi za finansiranje sticanja visokog obrazovanja biće fleksibilniji, pa će odrasli i mladi moći da studiraju u različitim periodima života, a biće prošireni i programi pripravničkog rada.

Vlada planira otvaranje digitalnih “kampova”, gdje će biti održavani kursevi za odrasle povezani sa garantovanim razgovorima za zapošljavanje.