Budućnost Bosne i Hercegovine je put prema Evropskoj uniji i NATO-u, a kontinuirano napredovanje na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH, izjavio je danas zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Josip Brkić.

On je na virtualnom sastanku s ambasadorima zemalja članica NATO-a izvijestio učesnike o formiranju Komisije za saradnju NATO-om, održavanju inauguralne sjednice te načinu i dinamici rada tog tijela.

Brkić je naveo da Komisija, između ostaloga, utvrđuje prioritete u realizaciji obveza BiH koje proizlaze iz učešća u programu “Partnerstvo za mir”, kao i u vezi s realizacijom obveza iz dokumenta “Program reformi BiH”.

On je podsjetio da će Komisija nastojati sve odluke i zaključke donositi konsenzusom, a u slučaju da se konsenzus ne postigne, Komisija će odlučiti većinom glasova prisutnih članova, uz obvezu da su u tu većinu uključeni glasovi najmanje dva predstavnika svakog konstitutivnog naroda, od čega je jedan glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Govoreći o značaju formiranja Komisije za saradnju s NATO-om te daljnjim pravcima i aktivnostima te saradnje, Brkić je kazao da je Vijeće ministara BiH usvojilo dokument “Realizacija Programa reformi BiH 2019.-2020.”, koji sadrži tabelarni prikaz provedbenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi s političkim i ekonomskim pitanjima, obrambenim i pitanjima sigurnosti te resursima i pravnim pitanjima.

Predstavnici NATO štaba u BiH te ambasadori zemalja članica Alijanse pozdravili su formiranje Komisije za saradnju s NATO-om BiH te naglasili da će Sjevernoatlantski savez nastaviti s pružanjem podrške BiH tokom provedbe programskih reformi.

Istaknuli su važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka na euroatlantskom putu BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.