Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Holokaust simbol sunovrata čovječanstva i da Srbija odbacuje svaki oblik revizije istorije.

Brnabić je na skupu povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta “Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije”, istakla da Srbija odbacuje svaki oblik i relativizaciju počinjenih zločina i svaki oblik neonacizma, neofašizma i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i vjeroispovijesti.

“Danas se sjećamo svih koji su stradali u Aušvicu, Dahauu, Jasenovcu, na Sajmištu i mnogim drugim logorima, mjestima koja su postala simbol neopisive tragedije, strašnih, bezumnih zločina, koja i danas izazivaju bol, patnju, jezu”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je ponosna što Srbija baštini i što je uvijek baštinila antifašitičku tradiciju, prenijeli su beogradski mediji.

“Nikada ne smijemo da dopustimo da tišina prevlada i nikada ne smijemo zaboraviti”, poručila je Brnabić.

U okviru skupa promovisana je knjiga “Jasenovac milo selo moje”, autora Milke Antić i Novice Antića, a prikazan je i dokumentarni film “Jasenovac”, autora Veljka Đurića Mišine, direktora Muzeja žrtava genocida Beograd.

Na današnji dan 1945. godine, jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika, a u borbama je poginuo 231 sovjetski vojnik.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a.